Eergerelateerd geweld en huwelijksdwang

Het begrip eergerelateerd geweld is de overkoepelende term voor alle vormen van dwang en psychisch en fysiek geweld, dat wordt toegepast, om te voorkomen dat een lid van de familie een ‘misstap’ zet waarbij de familie-eer wordt geschaad.

Familie-eer

Alle geweld richt zich tegen de (vermeende) ‘eerschender’ om zo de geschonden eer te herstellen. Het belang van familie-eer telt nog hoog, in veel bevolkingsgroepen met een groepscultuur.

Vooral de culturen rond de Middellandse Zee, het Midden-Oosten, Zuid- en Centraal-Azië hebben hiermee te maken. Maar ook in Nederland komt onder Roma, Hindoestaanse, orthodox-christelijke en Joodse gemeenschappen eergeweld voor.

Eergerelateerd geweld valt onder de noemer ‘schadelijke culturele praktijken’, net zoals huwelijksdwang en vrouwelijke genitale verminking.

Huwelijksdwang

Huwelijksdwang zegt het feitelijk al, het is een gedwongen huwelijk van religieuze of wettelijke aard, waarbij de (voorbereidende) huwelijkshandelingen tegen de vrije wil van minstens één van de huwelijkskandidaten plaatsvinden. Pas na een bepaalde vorm van dwang wordt ingestemd met het huwelijk.

Een gedwongen huwelijk kan een vorm van eergerelateerd geweld zijn, wanneer het huwelijk wordt gesloten om daarmee een eerschending te voorkomen. Bijvoorbeeld als een meisje zich heel vrij gedraagt en haar ouders bang zijn voor een ‘misstap’. Of wanneer het huwelijk wordt gesloten om de seksuele familie-eer te herstellen na een zogenaamde ‘fysieke bevlekking’ (ontmaagding, verkrachting, seksuele relatie, buitenechtelijke zwangerschap of incest). Maar ook dwingen ouders een dochter of zoon met homoseksuele gevoelens tot een heteroseksueel huwelijk.

Wanneer niet getrouwd kan worden met de vermeende geliefde,wordt vaak op een minder goede huwelijkskandidaat teruggevallen (bijvoorbeeld ouder, een weduwnaar of iemand met een beperking).

Bekijk de filmpjes van Landelijk Knooppunt Huwelijkdwang en Achterlating:

Herkenbaar? Zoek hulp!

Waar vind ik hulp?

Ben je het slachtoffer van huiselijk geweld? Heb je direct hulp nodig? Wil je met iemand praten? Neem dat contact op met ons Loket Huiselijk Geweld Perspektief via telefoonnummer 070 – 3925774.

Je kunt ook bellen met Veilig Thuis (0800 2000). Meer informatie over Veilig Thuis is te vinden op www.veiligthuis.nl.

Ben je in gevaar? Neem dan geen risico en bel direct met 112!

Voor een luisterend oor kun je bellen naar De Luisterlijn (0900 0767). De Luisterlijn is telefonisch 24/7 bereikbaar of via de chat op www.deluisterlijn.nl.