Huiselijk geweld

Huiselijk geweld is onder andere: slaan, vernederen, bedreigen, uitschelden of iemand dwingen tot seks. Het kan echt iedere vorm van geweld binnen een relatie aannemen. Het kan dus zowel lichamelijk geweld zijn, alsook geestelijk of seksueel geweld zijn.

Missie en visie

Missie
Perspektief staat voor herstel en participatie van mensen die te maken hebben met huiselijk geweld, mensen die dakloos zijn en mensen die (nog) niet zelfstandig kunnen wonen vanwege hun psychiatrische of sociaal-maatschappelijke problemen. Perspektief helpt hen om in balans te komen en hun leven weer vorm te geven. Perspektief focust hierbij op veiligheid, kansen, mogelijkheden en persoonlijke groei.

Visie Aanpak Huiselijk Geweld
Wij werken systeemgericht samen toe naar duurzame veiligheid. Zo normaal en zelfstandig mogelijk. Dit doen wij samen met cliënt en betrokkenen uit eigen netwerk van cliënt. Wij kijken ook met een brede blik vanuit het professionele netwerk wie op welk moment het beste kan bijdragen aan de zorgbehoefte van de cliënt. Hierbij maken wij ook gebruik van de eigen expertise van Perspektief. Wij bieden preventie en zorg op maat; ambulant wanneer het kan en opvang wanneer het moet. Wij denken in haalbare oplossingen en mogelijkheden.

Wat is huiselijk geweld?

Huiselijk geweld is onder andere: slaan, vernederen, bedreigen, uitschelden of iemand dwingen tot seks. Het kan echt iedere vorm van geweld binnen een relatie aannemen. Het kan dus zowel lichamelijk geweld zijn, alsook geestelijk of seksueel geweld zijn.

Huiselijk geweld komt vaker voor dan je denkt en iedereen kan ermee te maken krijgen: vrouw of man, jong of oud. Vaak is huiselijk geweld tussen (ex)-partners en is het slachtoffer een vrouw. Maar ook mannen kunnen slachtoffer zijn. Wanneer er kinderen bij betrokken zijn, worden zij ook slachtoffer, omdat ze getuige zijn van het geweld tussen hun ouders.

Het stopt niet vanzelf

Het is moeilijk om over huiselijk geweld te praten, omdat je je ervoor schaamt of omdat je denkt dat het aan jou ligt. Hulp zoeken is dan helemaal uit den boze. Daarbij verwacht je dat het geweld vanzelf wel zal ophouden. Helemaal lastig wordt het wanneer je niet uit je relatie wilt stappen. Al deze reacties zijn heel begrijpelijk. Toch is het echt beter om hulp te zoeken en er met iemand over te praten. Want huiselijk geweld is niet normaal en stopt niet vanzelf. Meestal wordt het alleen maar erger.

Iemand die mishandeld wordt, praat hier niet snel uit zichzelf over. Dat komt door angst voor de pleger, door schaamte of door schuldgevoel. Echter kan ook iemand dubbele gevoelens hebben naar de pleger van het geweld. Een vrouw haat de agressie van haar man, maar tegelijkertijd houdt ze wel van hem.

Huiselijk geweld kent vele vormen:

Waar vind ik hulp?

Bekijk hier het filmpje hoe wij je hulp kunnen bieden:

Ben je het slachtoffer van huiselijk geweld? Heb je direct hulp nodig? Wil je met iemand praten? Neem dat contact op met ons Loket Huiselijk Geweld Perspektief via telefoonnummer 070 – 3925774.

Je kunt ook bellen met Veilig Thuis (0800 2000). Meer informatie over Veilig Thuis is te vinden op www.veiligthuis.nl.

Ben je in gevaar? Neem dan geen risico en bel direct met 112!

Voor een luisterend oor kun je bellen naar De Luisterlijn (0900 0767). De Luisterlijn is telefonisch 24/7 bereikbaar of via de chat op www.deluisterlijn.nl.

De Groene Terp: Het vergroten van het zelfvertrouwen van kinderen

Met ons project ‘Huisje Boompje Beestje’ gaan we een groot aantal instellingen voor daklozen- en vrouwenopvang omvormen tot meer kindvriendelijke locaties.

Bekijk hier alle berichten en video’s.

safetyNed, de expert in veilig online

Iedereen wil zich veilig voelen op plekken waar je veel tijd doorbrengt. Thuis, op straat, op je werk – en natuurlijk ook online. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Slachtoffers van huiselijk geweld worden vaak online en via social media lastiggevallen, bedreigd of in de gaten gehouden.

Daarom hebben Blijf Groep, Arosa, Perspektief en Moviera gezamenlijk safetyNed opgericht, de expert in veilig online. safetyNed geeft tips en tools aan slachtoffers en aan professionals hoe zij online veilig kunnen zijn.

Naar safetyNed, de expert in veilig online

Hulp voor:

Perspektief biedt hulp aan slachtoffers van huiselijk geweld, getuigen en plegers die het geweld willen stoppen.

Wij zijn vindbaar via Slachtofferwijzer.nl

Onze organisatie is vindbaar via SlachtofferWijzer.nl.