Inzet van ervaringskennis

Perspektief heeft als lid van de RIBW-Alliantie bijgedragen aan de ontwikkeling van een campagne om de inzet van ervaringskennis bij alle lidorganisaties te promoten. Op de campagnewebsite is veel informatie te vinden over het onderwerp en staan diverse voorbeelden uit de praktijk.

Naar de campagne-website ‘Zet ervaringskennis in!’
Naar de website van de RIBW-Alliantie

De inzet van ervaringsdeskundigheid in zorg en welzijn is nog geen vanzelfsprekendheid. Binnen Perspektief bestaat de functie van ervaringsdeskundige niet. Toch wordt er wel degelijk gebruik gemaakt van ervaringskennis die is opgedaan door klanten en medewerkers van de organisatie.
Lees hier bijvoorbeeld hoe klant, deelnemer aan Perspektief Werkt en huiscolumnist WilFab zijn ervaringskennis inzette bij de nachtopvang in Delft
Klik hier voor informatie over Hear-My-Voice, een anonieme luisterlijn bij huiselijk geweld-situaties. Hear-My-Voice werkt met lotgenoten en is ingesteld door zes verschillende hulpinstanties, waaronder Perspektief.

Het aantal zorgorganisaties dat ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid inzet is in opkomst. Er bestaan opleidingen op verschillende niveaus om je ervaringsdeskundigheid te ontwikkelen. Er verschijnen met regelmaat artikelen over in de media en mensen vertellen hun verhalen in documentaires, televisieprogramma’s en talkshows. Ook worden er diverse evenementen voor en door mensen met ervaring georganiseerd.

Howie the Harp is één van de opleidingsinstituten die een opleiding tot ervaringsdeskundige verzorgt. Naast de reguliere opleiding tot ervaringsdeskundige biedt Howie the Harp ook een opleiding aan voor professionals uit de beroepspraktijk die hun ervaringsdeskundigheid willen ontwikkelen en integreren. Binnenkort start Howie the Harp Rotterdam tevens met de 'Werkfit met ervaring'-training.
Zie www.howietheharp.nl voor meer informatie over de opleidingen van Howie the Harp, de kosten, studiebelasting en open dagen.
Klik hier voor het verhaal van Howiestudenten Karla & Mariëtte, die stage liepen bij Perspektief
Lees hier een artikel uit Mijn Gezondheidsgids waarin staat dat professionals in zorg en welzijn ook een bijdrage kunnen leveren aan het herstel van klanten wanneer zij hun eigen ervaringskennis inzetten

Delft heeft ook een Herstelacademie, waar iedereen met een psychische kwetsbaarheid kostenloos naar toe kan gaan voor activiteiten, trainingen en supportgroepen. Dit geldt ook voor klanten van Perspektief. De Herstelacademie wordt gerund voor en door ervaringsdeskundigen en is gevestigd in Wijkcentrum Het Buitenhuis aan de Buitenhofdreef 274. Je kunt deelnemen aan de activiteiten of vrijwilliger worden.
Klik hier voor een podcast van Zorgradio Delft over deze herstelacademie

De Dag van de Ervaringsdeskundige valt dit jaar op 11 april. Het thema van 2019 is: "Samen verder! Noaberschap”. Waarin de ervaringsdeskundigen en hulpverleners & beleidsmakers als nabije buren elkaar versterken en aanvullen.
Naar de website van de Dag van de Ervaringsdeskundige 2019 (deelname kost 1 euro)

De Week van de Psychiatrie loopt van 25 tot 30 maart 2019. Het thema is: “Zichtbaarheid”. Wanneer kies je ervoor om open over je psychische problemen te zijn? Op de website van Perspektief staan diverse verhalen waarin klanten of medewerkers openheid geven.
Naar de website van de Week van de Psychiatrie 2019
Naar afsluitend congres van de Week van de Psychiatrie (deelname is kostenloos)
Naar de verhalen van Perspektief