Inzet van ervaringskennis

De inzet van ervaringskennis staat ook in 2019 op onze agenda. Perspektief heeft als lid van de RIBW-Alliantie bijgedragen aan de ontwikkeling van een campagne om de inzet van ervaringskennis bij alle lidorganisaties te promoten. Op de campagnewebsite is veel informatie te vinden over het onderwerp en staan diverse voorbeelden uit de praktijk.

Naar de campagne-website ‘Zet ervaringskennis in!’
Naar de website van de RIBW-Alliantie

De inzet van ervaringsdeskundigheid in zorg en welzijn is nog geen vanzelfsprekendheid. Binnen Perspektief bestaat de functie van ervaringsdeskundige niet. Toch wordt er wel degelijk gebruik gemaakt van ervaringskennis die is opgedaan door klanten en medewerkers van de organisatie.
Lees hier bijvoorbeeld hoe klant, deelnemer aan Perspektief Werkt en huiscolumnist WilFab zijn ervaringskennis inzette bij de nachtopvang in Delft


Het aantal zorgorganisaties dat ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid inzet is in opkomst. Er bestaan opleidingen op verschillende niveaus om je ervaringsdeskundigheid te ontwikkelen. Er verschijnen met regelmaat artikelen over in de media en mensen vertellen hun verhalen in documentaires, televisieprogramma’s en talkshows. Ook worden er diverse evenementen voor en door mensen met ervaring georganiseerd.
De Vakvereniging van Ervaringsdeskundigen (in ontwikkeling) hoopt binnenkort een overzicht te publiceren met formele en informele leerroutes voor ervaringsdeskundigen in Nederland. Houd de website van Vakvereniging van Ervaringsdeskundigen in de gaten.

Howie the Harp is één van de opleidingsinstituten die een opleiding tot ervaringsdeskundige verzorgt. Naast de reguliere opleiding tot ervaringsdeskundige biedt Howie the Harp ook een opleiding aan voor professionals uit de beroepspraktijk die hun ervaringsdeskundigheid willen ontwikkelen en integreren. Binnenkort start Howie the Harp Rotterdam tevens met de 'Werkfit met ervaring'-training.
Zie www.howietheharp.nl voor meer informatie over de opleidingen van Howie the Harp, de kosten, studiebelasting en open dagen.
Klik hier voor het verhaal van Howiestudenten Karla & Mariëtte, die stage liepen bij Perspektief
Lees hier een artikel uit Mijn Gezondheidsgids waarin staat dat professionals in zorg en welzijn ook een bijdrage kunnen leveren aan het herstel van klanten wanneer zij hun eigen ervaringskennis inzetten

Delft heeft ook een Herstelacademie, waar iedereen met een psychische kwetsbaarheid kostenloos naar toe kan gaan voor activiteiten, trainingen en supportgroepen. Dit geldt ook voor klanten van Perspektief. De Herstelacademie wordt gerund voor en door ervaringsdeskundigen en is gevestigd in Wijkcentrum Het Buitenhuis aan de Buitenhofdreef 274. Je kunt deelnemen aan de activiteiten of vrijwilliger worden. Open dag: 12 april 2019 van 11:00 - 16:00 uur.
Klik hier voor een podcast van Zorgradio Delft over deze herstelacademie.

Op de website van Perspektief staan diverse verhalen waarin cliënten en medewerkers openheid geven over zichzelf, de (levens)ervaringen die zij hebben opgedaan en hoe zij hiermee omgaan. Naar de verhalen van Perspektief